Pravilan izbor kružnih vidija testera
10

Danas je ponuda kružnih vidija testera, cirkulara, pila, toliko bogata da često krajnji kupci budu zbunjeni i nisu sigurni koju kružnu testeru izabrati. Često se dešava da odaberu pogrešnu testeru koja nije namenjena za operaciju ili vrstu materijala koja je njima potrebna.

Kroz ovaj tekst potrudićemo se da stručno i sa dovoljno preciznih informacija razvrstamo kružne testere prema vrsti reza, odnosno testere za poprečno rezanje i kružne testere za podužno rezenje, rastrugivanje punog drveta. Takođe ćemo objasniti koje se kružne testere koriste za pločaste materijale, ivericu, MDF, kompozitne materijale, a koje se kružne testere koriste za rezanje punog drveta. Takođe smo pripremili tabelu za optimalan broj obrtaja krućnih testera prema prečniku kao i brzinu rezanje prema vrsti drveta.

O samom kvalitetu vidija kružnih testera

Pored kvaliteta tvrdog metala odnosno vidija zuba, bitna je i geometrija same testere, reznog zuba. Hobi testere imaju rezne zube napravljene od lošeg kvaliteta vidije, ostavljaju lošu obradu, brzo se tupe i troše i često se dešava da sam zub otpadne tokom rada što je ogroman rizik.

Svetski proizvođači vidija testera kao što su Freud, AKE, Omas, CMT, Leuco, Leitz, Pilana imaju daleko kvalitenije vidija zube.

Kvalitet vidija zuba je odlučujući faktor za vrunski proizvod.

Nakon pravilnog odabira testere jako je bitno pravilno oštrennje vidija testera, o tome ćemo više u sledećem tekstu

Fabrika Freud ima kompletnu kontrolu kvaliteta izrade kružnih testera. Jedini su proizvođači koji imaju sopstvenu proizvodnju praška tvrdog metala (vidije) pa samim tim je precizno odmerena količina kobalta (zbog njegove žilavosti pri udaru), titanijuma (bitno zbog antikorozivnih svojstava) i wolframa (zbog njegove tvrdoće) a međunarodno iskustvo od 40 godina Freud dovodi na sam vrh proizvođača kružnih testera u svetu.

Kružne vidija testere za podužno rezanje punog drveta, masiva

Ova vrsta vidija testera je namenjena za mašinsko rastrugivanje drveta. To su testere sa manjim broje vidija zuba. U zavisnosti od spoljnog prečnika, modela ali i proizvođača ove testere uglavnom imaju 16, 18, 24, 32, 36, 48 zuba od tvrdog metala.

Takođe ove testere mogu imati čistače i vidija čistače. Čistači su otvori u telu tetsere koje olakšavaju sam prolaz tetsere kroz dasku, izbacuju piljevinu.

Primer kružne testere za podužno rezanje sa običnim čistačima:

Kružna vidija testera TM 250×3.2×30/24 LWZ

Dok su vidija čistači rezne ivice u telu testere koji pored toga što olakšavaju sam rad, imaju i funkciju da ostave što kvalitetniji, praviji rez i bolji kvalitet obrade. Ukoliko imate veće količine daske za rastrugivanje na cirkularu ili koristite višelisni cirkular naš savet je da se svakako opredelite za testere sa vidija čistačima

Primer kružne vidija testere za podužno rezanje sa vidija čistačima:

Vidija testera 250×2.8×30 16 zuba + 2 Čistača – FREUD

Testere za poprečno rezanje drveta

One se ne samo po broju zuba, već i po samoj geometriji i obliku vidija zuba razlikuju od testera za podužno rezanje.

Vidija testere za poprečni rez imaju više reznih zuba, uglavnom 48, 64, 96. Broj zuba zavisi od spoljnog prečnika testere. Što je veči prečnik to je veći i broj zuba. Ove testere se koriste uglavnom na ger mašinama, raznih tipova, kao što su potezni štucer ili ger mašina, stoni ger itd.

Primer testere za poprečno rezanje:

Kružna vidija testera TM 200×2.8×30/64 WZ

Kružne vidija testere za rezanje iverivce i pločastih materijala

Ova vrsta testera ima najsloženiju geometriju i oblik reznog zuba. HLTCG, odnosno trapezno-pljosnato ozubljene i ukrštenu geometrija zuba gde je ugao izmene zuba 38 stepeni. Ovakve testere daju najčistije rezultate sečenja i kod najabrazivnijih pločastih materijala. Koriste se na horizontalnim i vertikalnim formatizerima.

Primer kružne testere za ivericu i pločaste materijale:

Vidija testera 250×3.2×30 80 zuba za ivericu – FREUD

Ukoliko ste početnik ili profesionalac koji je u nedoumici koju testeru odabrati ili imate neki specijalan projekat ili se susrećete sa takvim izazovom po prvi put. Besplatno potražite savet, naše mišljenje, predlog, zajedno ćemo kroz nekoliko minuta razgovora ili par razmenjenih poruka doći do rešenja koja testera će vam koristiti, gde ga možete povoljno kupiti ili čak pozajmiti.

Ekipa sajta alat.co.rs Vam je na raspolaganju uvek za svu tehničku podršku i besplatno savetovanje.

10 komentara

 1. Saša Vojčanin 26/07/2018 Reply

  Poštovani, imam ručni cirkular ,a potrebna mi je testera za drvo , dimenzija je 165mm sa otvorom 20 mm. Da li je moguće staviti manji prečnik testere na cirkular od propisane dimenzije , recimo 160 mm.
  Hvala!
  srdačan pozdrav

  • Marko 26/07/2018 Reply

   Možete staviti manju testeru, to neće predtavljati nikakav problem.
   Ako možemo još nekako da pomognemo, na raspolaganju smo.

   Podzarv, Alat.co.rs.

 2. Stevica 11/09/2018 Reply

  Postovani,imam kombinirku mio standard osjek sa dihtom,monofazni motor 1,5kw 2880o.min interesjje me koji vidija lis staviti. Koji precnik. Vasa preporuka,inace pravkm kosnice za svoje potrebe.

 3. Milenko 10/11/2018 Reply

  Poštovani , imam nameru da napravim cirkular za rezanje ogrevnog drveta, te me interesuje broj obrtaja za vidija testeru prečnika 600mm za seču hrastovih i bukovih cepanica i oblica.Možete li mi preporučiti neki tip vidija testere Češke firme Pilana za ovu namenu rezanja ogrevnog hrastovog i bukovog drveta, a da je prečnika 600mm.

 4. Zoran Dragosavac 08/01/2019 Reply

  Poštovani,
  imam Inca hobi stonu kombinovanu mašinu za koju mi je potreban list cirkulara.
  Na njoj je trenutno Inca list 178×2,4x15mm koji ima oznaku 54.017.377.
  Možete li mi pomoći gde da kupim list ovih dimenzija i da li smem da nabavim i postavim list prečnika 200mm sa čaurom za redukciju na 15mm?
  unapred zahvalan

  • Marko 09/01/2019 Reply

   Poštovani Zorane,

   Nisam nikada imao prilike da vidim tu mašinu pa ne smem na slepo da vas savetujem.

   Probajte da nađete testeru firmi Gatech Umak ili Stridon Beograd.

   Pozdrav

 5. Radoica 13/01/2019 Reply

  Poštovani
  Kupio bi testeru za sečenje metala (cevi) koja može da se postavi na tremilicu pa me interesuje koliki broj obrtaja tremilica treba da ima da bi testera pravilno radila

 6. Nebojša 04/02/2019 Reply

  Pozdrav . Planiram da kupim stonu kružnu testeru MLT100 Makita , za koju piše da ide list testere prečnika 260 mm , pošto testere tog prečnika ne mogu da nađem na internetu zanima me da li može da se stavi testera manjeg prečnika recimo od 250 mm ili 255 mm . Hvala.

 7. Dragan 09/02/2019 Reply

  Postovani , Potreban mi je list cirkulara precnika 600 ili 650 mm za uzduzno rezanje masivnog tvrdog i mekog drveta. Taj list izgleda kao kod ruskih diskovnih pilorama(tako ih oni zovu) koji pored centralne rupe za osovinu imaju i 6 manjih rupa za srafljenje srafovima. Imam neke parametre ali bi mi dobrodosao savet u vezi sa brojem obrtaja za tu velicinu. Interesuje me i cena takvog lista. Unapred zahvalan.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti prikazana

0

Na vrh

X